Koostegemised

   

ORJAKU KÜLA ÜHISED TEGEMISED LÄBI AEGADE

 

¤  Küla kokkutulek 22. juunil  korraldamine käib külakorda perest peresse, kaasa aitavad ka teised külaelanikud ning külaselts.

Mäeotsa talus paarikümne osalejaga alanud  koosviibimine on kujunenud küla kõige rahvarohkeimaks ja ilmselt oluliseimaks sündmuseks aastas. Tänaseks on osalejaid juba 250-ne ringis, toimuvad mängud lastele ja täiskasvanutele, loterii külaseltsi projektide toetuseks, näitused külaga seotud teemadel, tants ja loomulikult jaanilõke.

2011.a. toimub juba 17. korda, korraldajaks Marek Harjak Reigi saarelt.

 

¤ Heakorratalgud

Tavaliselt kevadel, vajadusel ja sobiva ilma korral ka sügisel. Üheskoos korrastatakse  teeääri ja neid avalikke objekte, mida sellel hetkel on vaja korrastada. Tavapäraselt osaleb ligi 40 inimest, lastest kuni eakateni välja. Talgud lõppevad ühise supi söömisega ja mõnusa koosistumisega – see on peaaegu ainus koht, kus rahvas saab üle hulga aja kokku ja rahulikus keskkonnas omavahel juttu ajada.

 

¤ Vastlapäeva tähistamine

Toimub vastavalt ilmaoludele, soovitatavalt vastlapäeva paiku nädalavahetusel.

Sai alguse Kruusiaugu pere eestvedamisel Lubjagu ninal liulaskmisega, millest tänaseks on saanud peale liulaskmise ka muude talvemõnude nautimine – vastavalt ilmaoludele uisutamine, jäärajasõit, teatevõistlus. Liumäel juuakse teed, pärast liulaskmist toimub ühine supisöömine Dagen Haus külalistemajas.

2009.a. 6 korda, osalejaid ligi 30.

Kahel järgmisel korral on üritus ära külarahvast mitteolenevatel põhjustel.

 

¤ Jõulupidu

Alustatud 2008.a. Kassari saare rahva jõulupeoga, mida jätkavad Kassari teised seltsid.

Alates 2009.a. toimub Orjaku küla rahva jõulupidu:

- 19. dets. 2009.a. Dagen Haus külalistemajas – osalejaid 55, esindatud olid kõik generatsioonid. Toimus kontsert rohkete ülesastujatega, loterii külaseltsi tegemiste toetuseks, laste joonistuste näitus, külas käis Jõuluvana ja tantsuks mängis ansambel „Pool tooni mööda“.

- 18. dets. 2010.a. Dagen Haus külalistemajas – osalejaid 33, toimus konkurss „Orjaku oma maitse“, kus oli 10 osalejat väga huvitavate pakkumistega. Toimus väike kontsert Orjaku mõisa piirkonna laste esituses, laste joonistuste näitus, külas käis Jõuluvana. Kaasalaulmiseks ja tantsuks mängis IIUKALA Bänd.

 

¤ Muinastulede öö tähistamine

Augusti viimasel laupäeval koos teiste Läänemere äärsete rahvastega nii Eestis kui mujal riikides. Küla kõige noorem ühisettevõtmine, koos tehtud alates 2009.a.

Lõkkeid on tehtud nii muulile kui sadamasse, üheskoos nauditakse teiste lõkkeid ja lauldakse mereteemalisi laule.